Op alle vragen gewoon een duidelijk antwoord.
Veelgestelde vragen jongeren
Wat heb ik aan Woonmaatjes?
Woonmaatjes zoekt op een slimme en snelle manier jouw woonruimte of kamer en kan zelfs (een deel van) je inkomen regelen. Hiermee helpen we je in een woningmarkt die amper toegankelijk is voor studenten en starters. Ook bieden we je hiermee zoveel mogelijk een alternatief voor het leenstelsel voor je studie, wat inmiddels van kracht is.
Uit welke diensten kan ik kiezen?
Simpel: geef aan naar wat voor woonruimte je op zoek bent en wat je er tegenover stelt. Dit kan een huurbedrag zijn, een woondienst voor de verhuurder of een combinatie van allebei. De verhuurder is namelijk altijd iemand die ruimte over heeft of iemand die hulp in en rond het huis kan gebruiken. Je kunt er dus ook een leuke bijbaan aan overhouden, door de verhuurder van je woonruimte woondiensten aan te bieden. Dit doe je dan als freelancer. Woonmaatjes helpt je natuurlijk bij al het regelwerk.
Hoe werkt dat, freelancer zijn?
Wanneer je als freelancer gaat werken, ben je voor de Belastingdienst een zelfstandige en heb je minimaal drie opdrachtgevers nodig. Je sluit zelf een contract met de opdrachtgever en bepaalt ook zelf je uurtarief voor woondiensten. Er is dus geen enkele vorm van gezagsverhouding tussen Woonmaatjes en jij als freelancer. Maar geen zorgen: Woonmaatjes regelt het voor je; er is hulp bij het maken van afspraken en contracten, en de garantie van altijd minimaal drie opdrachtgevers. Het enige wat wij hiervoor vragen is een kleine vergoeding per maand. Wil je meer weten? De Belastingdienst legt uit hoe freelancen werkt en welke werkzaamheden freelance zijn.
Hoeveel mag ik bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor mijn studiefinanciering?
In 2015 is het bedrag wat je mag bijverdienen naast je studiefinanciering maximaal € 13.856,11. Verdien je meer, dan stopt de studiefinanciering en betaal je het verschil terug aan DUO. De Belastingdienst berekent dit door te kijken naar het zogeheten verzamelinkomen. De Belastingdienst legt zelf ook uit hoe het verzamelinkomen berekend wordt.
Hoe zit het met inkomsten en de wet voor buitenlandse studenten?
De Belastingdienst kijkt naar het verrichten van werkzaamheden die vallen onder bijzondere arbeidsrelaties. Voor Nederlandse en buitenlandse studenten gelden er soms bijzondere regelingen.