Woonmaatje worden

Help een ander en versterk elkaar.

Woonmaatje worden

Voor wie woonruimte over heeft of zoekt

Het lijkt zo simpel: de één heeft ruimte over en de ander is ernaar op zoek, dus deel je het met elkaar. Helaas werkt de praktijk anders, vooral vanwege het vele gedoe, regelwerk en onzekerheid over mogelijke beperkingen van financiële instanties. Woonmaatje biedt u een oplossing door op het snijvlak van ‘vraag en aanbod’ te bemiddelen en Hospitaverhuurder en woonruimte zoekenden met elkaar te verbinden. Dit doen wij professioneel als verhuurmakelaar. Geheel op maat van uw wensen en mogelijkheden, woonruimte aanbod, leefstijl en behoefte aan wederdienst(en). Passend binnen wettelijke regelgeving zoals huurprijsbepaling VWS, vereisten van hypotheekverstrekker (bijv. woningtaxaties) en voorwaarden van eigenaren zoals woningcorporaties.

Heeft u woonruimte over en zin om dit met een gepast woonmaatje te delen en wellicht ook behoefte aan wat hulp in of rondom het huis? Ben jij een student, starter of herintreder die naarstig op zoek is naar woonruimte? Woonmaatjes brengt vraag en aanbod samen, bemiddelt en neemt al het regelwerk professioneel op zich.

Voorbeelden en voordelen

We kunnen elkaar enorm helpen met de middelen die we al hebben door de bestaande voorraad te benutten door o.a. woningdelen en hospitaverhuur (Integrale visie op de woningmarkt, Minister van binnenlandse zaken, januari 2024). Het verhuren van woonruimte door Hositaverhuur heeft voordelen voor zowel de verhuurder als de huurder (woonmaatje):

  • Een woning delen, voor hulpbehoevende alleenstaanden fijn om zo niet meer alleen te hoeven wonen. Er is aandacht: tijd voor elkaar, het dagelijkse praatje en sociaal contact. En omdat er een woonmaatje is, kunnen eventuele mantelzorgers en andere hulp ontlast worden.
  • Ruilen voor win-win. Een woning delen, deels in ruil voor hulp in en rond het huis. Zoals het huishouden, tuinonderhoud, meegaan naar afspraken of hulp bij de administratie genereert korting op de huurprijs.
  • Iemand helpen met re-integratie (bijvoorbeeld remigratie). Als woonmaatje kun je ook taalmaatje zijn of een herintreder helpen met administratie en andere zaken.
  • Tijdelijke woonondersteuning vanwege crisis. Denk aan een ziekenhuisopname en/of de periode van revalidatie erna. Uiteraard gebeurt dit uitsluitend in nauw overleg met mantelzorg, huisarts en andere hulpverleners.

Woonmaatjes regelt het: van bemiddeling tot beheer

Het lijkt niet alleen heel simpel, het is het ook. Woonmaatje worden is heel eenvoudig. Is er een geschikte match? Dan regelt Woonmaatjes de gehele verhuurbemiddeling, contractuering en het beheer, van administratie tot eventueel overleg met instanties en i.n. professionele diensten zoals taxatie.

Meer weten?

Er is een handige lijst met veelgestelde vragen. Ideaal als je meer wilt weten over woonmaatje worden of samenwerken met Woonmaatjes.

223

Woonmaatjes zijn al door ons geholpen

En we blijven matchen, want het is nodig. Wilt u woonruimte aanbieden of heeft u behoefte aan woonadvies, gezelschap of hulp in/rondom het huis. Help uzelf en ’n ander! Met Woonmaatje is een passende match zo geregeld!