Veelgestelde vragen

Op alle vragen gewoon een duidelijk antwoord.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen aan en over Woonmaatjes

Wat is Woonmaatjes? Hoe werkt het? En voor wie is het? Logische vragen waar hieronder een glashelder antwoord staat. Je vindt ze terug onder deze vijf categorieën:

  1. Over Woonmaatjes
  2. Woonmaatje worden/zoeken
  3. Woonruimte aanbieden
  4. Woondiensten leveren
  5. Samenwerken met Woonmaatjes

Staat je vraag (en het antwoord) niet hiertussen? Neem dan gerust contact op.

 

1. Over Woonmaatjes

Wat is Woonmaatjes?
Woonmaatjes is een partner in bemiddeling, advies en onderzoek. Als adviserend partner voor bedrijven en non-profit om wijken meer leefbaar te maken met de juiste woonmaatjes. En als bemiddelaar om woonmaatjes met elkaar te matchen: hulpbehoevende (alleenstaande) ouderen met woonruimte over enerzijds, en woningzoekenden die ouderen kunnen helpen anderzijds.

Voor wie is Woonmaatjes bedoeld?
Het eenvoudige antwoord: voor iedereen. Het uitgebreide antwoord: voor mensen en partijen die belang hebben bij een meer leefbare, zelfredzame wijk. Woonmaatjes is er als adviseur voor bedrijven, non-profit en (semi-)overheid. Daarnaast als bemiddelaar voor woningaanbieders en -zoekers.

Hoe werkt Woonmaatjes?
Advies- en onderzoekstrajecten zijn altijd in overleg met de betrokken partijen, Woonmaatjes hanteert een eigen meetsysteem om leefbaarheid in buurten en wijken in kaart te brengen. Voor mensen die woonmaatjes zoeken (of willen zijn), is er een online platform waarop ze een account kunnen aanmaken.

Wat voor bemiddeling biedt Woonmaatjes?
Woonmaatjes bemiddelt tussen woonruimte en woondiensten. Studenten, starters en herintreders die een kamer of woonruimte zoeken, kunnen deze huren van opdrachtgevende partners. Of hulpbehoevende ouderen met een eigen woning – die woonruimte over hebben. In ruil voor de woonruimte kunnen studenten/starters/herintreders woondiensten aanbieden. Deze diensten zijn deels of een complete vervanging van de huurprijs. Alle administratieve zaken en regels die hierbij komen kijken, neemt Woonmaatjes op zich.

 

2. Woonmaatje worden/zoeken

Hoe word of vind ik een woonmaatje?
Via een online platform kan iedereen gratis een account aanmaken. In dit account kun je een profiel invullen: persoonsgegevens, voorkeuren, waarnaar je op zoek bent en wat je kunt aanbieden . In beide gevallen kan dit een woonruimte of een woondienst zijn. Hoe completer je het profiel invult, hoe sneller Woonmaatjes met een goed aanbod kan komen.

Wat voor woon-dienstcombinaties zijn er zoal mogelijk?
Woondiensten die helemaal of deels de huurprijs van de woonruimte waard zijn. Dit hangt natuurlijk af van het type woonruimte en dienstenaanbod. Wat er zoal mogelijk is? Woonruimte in ruil voor hulp in of rondom het huis. Of tijdelijke woonondersteuning na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname of bij revalidatie. Daarnaast hulp bij (re-)integratie, als taalmaatje of met administratieve hulp.

Welke voor woonvormen zijn geschikt?
Er zijn vijf woonvormen mogelijk, gericht op particulieren, en op non-profit en bedrijven. Dit zijn de woonvormen:

  • Au-pair (inpandig wonen met beschikking over een kamer of etage)
  • Kangoeroewoning (met inpandige doorgang)
  • Mantelzorgwoning (tijdelijk geplaatste woning)
  • Etage of appartement (zelfstandige eenheid met een eigen voordeur)
  • Woon-/werkgroep of gestippeld wonen (gemengde woongemeenschap van verschillende leeftijden in een complex, kern of wijk)

Hoe komt het tot een match?
Als het profiel is ingevuld, is het mogelijk om op verschillende manieren te zoeken naar interessante aanbiedingen die passen bij je profiel. Is er interesse? Dan kan Woonmaatjes een gesprek regelen en uiteindelijk een match maken. Pas als er een match is vastgesteld tussen huurder en verhuurder, betaal je Woonmaatjes een vergoeding. Voor aanvullend (administratie)beheer of advies op maat, bijvoorbeeld over woningaanpassing voor ouderen, hanteert Woonmaatjes ook een tarief.

Wat gebeurt er als de match rond is?
Als er een match is, worden er duidelijke afspraken gemaakt. Het komt neer op een overeenkomst, waarin staat om wat voor woonruimte het gaat en welke woondiensten – deels of helemaal ter vervanging van een huurprijs – daartegenover staan.

Aan welke regels moet een overeenkomst tussen woonmaatjes voldoen?
Simpel gezegd: aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Als een woonruimte aangeboden wordt in ruil voor hulp in of rondom het huis, is er sprake van freelance werkzaamheden. Deze moeten binnen vier weken bekend zijn bij de Belastingdienst, omdat inkomsten uit freelance werkzaamheden invloed kunnen hebben op de hoogte van je studiefinanciering en/of andere toeslagen. Aan de andere kant bieden freelance werkzaamheden ook verschillende mogelijkheden.

 

3. Woonruimte aanbieden

Kan iedereen woonruimte voor anderen beschikbaar stellen?
In principe wel, maar dit aanbod en de daaropvolgende overeenkomst moeten wel voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. De Belastingdienst kan hier veel meer over zeggen, lees over:

Aan welke wetten ben ik als verhuurder gebonden?
In de Woningwet is onder andere de huurwetgeving en het huurrecht geregeld waar je als (ver)huurder mee te maken hebt. Gemeenten hebben ook zeggenschap over de woningmarkt, wat meestal geregeld is in huisvestingsverordeningen en gemeentelijk beleid. Woonmaatjes adviseert (ver)huurders vanzelfsprekend hierin.

Om welke woondiensten kan ik vragen?
Hulp in en rondom het huis, escorteren bij afspraken of administratieve hulp bijvoorbeeld. Bij de categorie ‘Woondiensten leveren’ lees je hier meer over.

Kan ik advies krijgen over (bouwkundige) aanpassing van mijn woning?
Ja, dat kan zeker. Woonmaatjes geeft advies bij vragen over woningaanpassing, fysieke aanpassingen vanwege gezondheidsklachten of gewoon voor meer woongenot. Wij letten hierbij ook op eventueel recht op WMO-vergoeding en we kijken naar de beste prijs-kwaliteitverhouding voor je situatie.

Kan ik woonruimte in ruil voor zorgdiensten aanbieden?
Nee, wij bemiddelen niet in (gespecialiseerde) zorgdiensten. Woonmaatjes bemiddelt in woonruimten, woondiensten, woningaanpassing en vragen die daarbij komen kijken.

Hoe wordt de waarde van de aangeboden woonruimte bepaald?
Via het meetsysteem woningwaardering bepaalt Woonmaatjes wat de waarde is van de aangeboden woonruimte. De waarde van een ruimte hangt af van de plaats, het type woonruimte, het aantal vierkante meters en het uitrustingsniveau.

 

4. Woondiensten leveren

Wat voor woonruimte kan ik krijgen?
Dit hangt af van je eigen wensen en het actuele aanbod. Allebei hangen samen met hoe volledig je het profiel in je account invult en welke voorkeuren je aangeeft. Concreet zijn dit de vijf woonvormen die bij Woonmaatjes mogelijk zijn:

  • Au-pair (inpandig wonen met beschikking over een kamer of etage)
  • Kangoeroewoning (met inpandige doorgang)
  • Mantelzorgwoning (tijdelijk geplaatste woning)
  • Etage of appartement (zelfstandige eenheid met een eigen voordeur)
  • Woon-/werkgroep of gestippeld wonen (gemengde woongemeenschap van verschillende leeftijden in een complex, kern of wijk)

Wat voor woondiensten kan ik leveren in ruil voor woonruimte?
Er is van alles mogelijk, zoals:

  • hulp in en rondom huis: huishouding, was en linnen, boodschappen, eten klaarmaken/koken, klusjes in/aan de woning of hulp in de tuin;
  • administratieve ondersteuning, computergebruik of gebruik van woontechnologie;
  • vergezellen of (reis)begeleiding naar bijvoorbeeld de huis- of tandarts, sport of een cultureel uitje, of gewoon voor een beetje gezelschap;
  • of een andere woondienst die hierboven niet genoemd staat, maar wel past bij Woonmaatjes. Laat het vooral weten!

Moet ik het leveren van woondiensten op een of andere manier vastleggen?
Ja, in de eerste plaats moet er een duidelijke overeenkomst zijn tussen de woonmaatjes: degene die woonruimte aanbiedt in ruil voor woondiensten. Hier zorgt Woonmaatjes voor. Verder ziet de Belastingdienst de geleverde woondiensten als freelance-werkzaamheden, dat betekent dat dit geregistreerd moet worden. Geen zorgen: ook hierin neemt Woonmaatjes al het regelwerk en zelfs eventueel bijhouden van de administratie uit handen.

Hebben woondiensten (dus freelance-werkzaamheden) invloed op mijn studiefinanciering en/of andere toeslagen?
Dat ligt eraan. Je mag tot een bepaald bedrag bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor je studiefinanciering en/of andere toeslagen. Omdat de regelgeving en exacte bedragen hiervoor per periode kunnen verschillen, is het slim om je vooraf goed in te lezen in de richtlijnen en regelgeving van de Belastingdienst. Indien gewenst, kijkt Woonmaatjes met je mee en krijg je vanzelfsprekend een passend advies over wat voor jou/jullie van toepassing is.

 

5. Samenwerken met Woonmaatjes

Op welke manier kan Woonmaatjes ingeschakeld worden als partner?
Voor advies en onderzoek is Woonmaatjes een partner voor zowel non-profit als bedrijven. Woonmaatjes zorgt voor (aanvullend) onderzoek om buurten en wijken in kaart te brengen. Hier komt samenhangend advies uit over hoe de (sociale) leefbaarheid en zelfredzaamheid van een gebied beter kan. Daarmee is Woonmaatjes ook een betrouwbare partner voor (semi-)overheid op regionaal en lokaal niveau. Daarnaast is Woonmaatjes een partner op menselijk niveau; tussen de woonmaatjes, als bemiddelaar in woonruimte en -diensten.

Wat voor organisaties kunnen gebruik maken van Woonmaatjes?
Wat advies en onderzoek betreft gaat het vooral om woningcorporaties, verzekeraars, en zorg- en welzijnsorganisaties. Daarnaast is Woonmaatjes doorlopend op zoek naar partners in uitvoering – in de meest brede zin.

Naar wat voor uitvoerend partners is Woonmaatjes op zoek?
Het komt neer op vijf soorten partners:

  • Enthousiaste franchisers die voor/namens Woonmaatjes de match tussen jong en oud, en vraag en aanbod willen maken.
  • Woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties die een adviserende partij zoeken voor thuiswonende mensen met een ondersteuningsvraag, een leegstandsvraagstuk of meedenken over woningaanpassing.
  • Aannemers en klusbedrijven voor kleiner kluswerk en woningaanpassing bij senioren. Voor wooncomfort of zodat zij hun ruimte kunnen verhuren aan een student of starter.
  • Financieel dienstverleners om de administratieve zaken te regelen. Denk bijvoorbeeld aan de zakelijke administratie van klanten van Woonmaatjes.
  • Makelaars voor advies over de woningmarkt en om mogelijkheden op maat voor te leggen bij verkoop van een woning.

Zijn er verder nog samenwerkingsvormen met Woonmaatjes mogelijk?
Absoluut! Denk aan maatschappelijke stages, afstudeermogelijkheden of vrijwilligerswerk. Woonmaatjes staat voor alle ideeën en hulp open, dus laat het vooral weten.

223

Woonmaatjes zijn al door ons geholpen

En we blijven matchen, want het is nodig. Wilt u woonruimte aanbieden of heeft u behoefte aan woonadvies, gezelschap of hulp in/rondom het huis. Help uzelf en ’n ander! Met Woonmaatje is een passende match zo geregeld!